Ez
az egyik nyári kedvenc levesünk. Mindig sok zöldbabot vetek a kertbe,
idén rengeteg van rajta és még a fekete tetű sem lepte le, pedig nem
lett permetezve.
Akkor
igazán finom, ha fő benne egy kevés sonka vagy füstölt kolbász is. Jó
sok zöldbab kell bele, hogy sűrű legyen. Ezenkívül esetleg egy szál
sárgarépa is mehet bele, valamint fokhagyma bőven és kevés hagyma.
Tejfölös
habarással készül: először rántást készítek, 3-4 evőkanál olajon 3-4
evőkanál lisztet kicsit megpirítok, majd egy teáskanálnyi házi őrölt
pirospaprika megy hozzá. Jól összekeverem, majd 3 dl tejföllel
felengedem. A levesből pár kanálnyit merek hozzá és így teszem a
levesbe, akkor nem kapja össze. Forralok egyet rajta és kész is van. Jól
illik a leveshez a tárkony, apróra vágva. Nem kell forrón tálalni, mi
langyosan szoktuk enni, kis ecettel ízesítve.
A tárkony
könnyen termeszthető az otthoni kertben is, évelő, tarackol, tehát
könnyen szaporítható, de emiatt oda kell rá figyelni, hogy ne
terjeszkedjen túlságosan el. Mostanra virágzik, ekkor vissza lehet
vágni, megújítani, hogy újból friss hajtásokat hozzon.
Érdemes belőle tárkony ecetet
készíteni: üvegbe sima ecetet kell önteni és ebbe tárkony hajtásokat
valamint fűszereket (pl szemes bors) áztatni, ezeket akár benne is lehet
hagyni, nem kell kiszedni az üvegből.