Tárkonyos zöldbableves

Ez

az egyik nyári kedvenc levesünk. Mindig sok zöldbabot vetek a kertbe,

idén rengeteg van rajta és még a fekete tetű sem lepte le, pedig nem

lett permetezve. 

Akkor

igazán finom, ha fő benne egy kevés sonka vagy füstölt kolbász is. Jó

sok zöldbab kell bele, hogy sűrű legyen. Ezenkívül esetleg egy szál

sárgarépa is mehet bele, valamint fokhagyma bőven és kevés hagyma.

 Tejfölös

habarással készül: először rántást készítek, 3-4 evőkanál olajon 3-4

evőkanál lisztet kicsit megpirítok, majd egy teáskanálnyi házi őrölt

pirospaprika megy hozzá. Jól összekeverem, majd 3 dl tejföllel

felengedem. A levesből pár kanálnyit merek hozzá és így teszem a

levesbe, akkor nem kapja össze. Forralok egyet rajta és kész is van. Jól

illik a leveshez a tárkony, apróra vágva. Nem kell forrón tálalni, mi

langyosan szoktuk enni, kis ecettel ízesítve.

A tárkony

könnyen termeszthető az otthoni kertben is, évelő, tarackol, tehát

könnyen szaporítható, de emiatt oda kell rá figyelni, hogy ne

terjeszkedjen túlságosan el. Mostanra virágzik, ekkor vissza lehet

vágni, megújítani, hogy újból friss hajtásokat hozzon. 

Érdemes  belőle tárkony ecetet

készíteni: üvegbe sima ecetet kell önteni és ebbe tárkony hajtásokat

valamint fűszereket (pl szemes bors) áztatni, ezeket akár benne is lehet

hagyni, nem kell kiszedni az üvegből.

Tovább a blogra »