Adventi koszorú

 



Ne hanyagoljuk el az adventi koszorúnkat azzal, hogy csak hétvégenként gyújtunk rajta egy-egy  újabb gyertyát. Szánjunk egy kis időt minden nap arra, hogy a gyertyák fényénél egy kicsit elgondolkodunk a közelgő ünnepről, arról, hogy én személy szerint, most mivel teszem szebbé , boldogabbá a környezetemben élők életét. És próbáljam meg keresni, hogy nekem  jelent-e valamit  az ünnep a külsőségeken kívül, ha nem lenne drága ajándék, csillogó plafonig érő karácsonyfa, akkor is várnám a karácsonyt?! Vagy azon, hogy milyen nem anyagi jellegű ajándékot tudok adni másoknak. Ez, úgy gondolom, nem jelenti azt, hogy magunkba roskadva ebben az amúgy is sötét, borongós időben, örömtelenül készüljünk az ünnepre. Inkább azt, hogy adjuk meg a lehetőséget magunknak  észre venni az ünnep igazi jelentését, amit a  reklámok csillogó villódzása nagyon igyekszik elnyomni.







Dsida Jenő: Hideg téli est







Életünk hulló karácsonyfáján



halkan repesnek a lángok,



Fölöttünk és bennünk hömpölyög



a hidegáramú csönd.







Mosson ki, vigyen magával



fodros hátán mindent, ami volt:



esdő várakozások meddőségét,



kulcsoltkezű, hasztalan imákat.







Hópárnás nagy fenyők alatt



üljünk le a törpék közé,



burkolózzunk a hallgatásba



s húnyjuk le félig a szemünket.







S míg csillagok kezdenek pislákolni,



töpregjünk az eljövendő felől:



hogyan kellene megszólalni?



S mindent elülről kezdeni?







Egy kis más:







Végre sikerült kapnunk igazi házi savanyú káposztát az izsáki piacról! Érdemes elolvasni a bolti savanyú káposzták csomagolásán az összetevőket, szinte mindegyikben van tartósítószer, holott ez az a termék lenne, amit e nélkül is lehetne készíteni. Szeretem ezt az időszakot, mert még bőséges szabadföldről betakarított zöldségkínálat van ilyenkor. A másik kedvencem a cékla, amit én ecetes – cukros lével készítek, miután a kuktában megpároltam. Illetve felhasználom az ecetes uborka levét is, ugyanis anyu nagyon finoman teszi el az  uborkát, cukros-ecetes lében, és ezt nem öntöm ki, hanem ráöntöm forralás után a céklára és üvegben lezárva a hűtőben vagy a hideg spájzban tartom, nem sokáig, kb két hétre valót csinálok egyszerre.



Minden héten sütök sütőtököt is és gyakran párolok brokkolit, amit akár szendvicshez is hajlandóak megenni a gyerekek. Szintén tipikusan őszi a birsalma is, finom kompótot lehet belőle csinálni, illetve most nagyon jó sorunk volt, mert anyutól kaptunk birsalma lekvárt, ami néha olyan sűrű, hogy az üvegből kivéve birsalmasajtként is fogyasztható.



Ami a lényeg, hogy bőven van ilyenkor hazai zöldség-gyümölcsféle vitaminpótlásra és nem szükséges a nyári klasszikus uborka-paprika-paradicsom hármast fogyasztani, mert ezek “ki tudja honnan származnak és milyen beltartalommal rendelkeznek”.







És íme egy vidám dal Zsédától, az egyik kedvenc téli klippem:





 



Itt is olvasható vagyok www.fuveskonyv4.blogspot.com

Címkék: , ,
Tovább a blogra »