füveskönyv

kipróbált, hagyományos receptek 1.

 


Kipróbált, hagyományos sütemények


Anyuéknál az a szokás, hogy minden hétvégén van valamilyen sütemény, méghozzá sokszor egészen „munkás” sütik ezek. Én sajnos nem vagyok nagy konyhaművész, többnyire gyors kavart tésztákat készítek, amik aztán aznap délután el is fogynak.


Ezeket viszont úgy gondolom érdemes  közreadni, hisz több mint 40 éve gyűjti őket anyu és többnyire az is megvan még, hogy melyiket kitől kapta.


Mindjárt elsőnek egy igazi falusi, sok munkát igénylő, ritkán készített, tartalmas sütemény:


HÁJAS RÉTES



Két napot kell szánni az elkészítésére!


1. nap


Hozzávalók:


A hájhoz:            1 kg háj ledarálva, 1 evőkanál ecet,


                          20 dkg rétes liszt


A tésztához:      1 kg 30 dkg rétes liszt, 4 tojás, 


                        4  evőkanál     tejföl, pici só és                 


                        2 evőkanál ecet


Külön összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és külön a hájjal a 20 dkg lisztet és ecetet. Ezután a tésztát kisebb kör alakúra kinyújtjuk (kb 20 cm-s kör) és megkenjük hájjal, majd kettőt hajtunk rajta és kb 1 órát hidegen pihentetjük


Ezután újból, nagyobbra kinyújtjuk és újból  megkenjük a hájjal, majd félbe, négybe hajtjuk és ismét 1 óra pihentetés hidegen.


Ezt összesen 3-4-szer megismételjük. A hájat úgy kell beosztani, hogy jusson mindegyik hajtogatásra. Ezután hideg helyen hagyjuk másnapig.


Anyunak ez kétszeri adag, az így hajtogatott tészta felét beteszi a fagyasztóba és egy másik alkalommal már nem kell hajtogatni és kenegetni.


2. nap


Tehát ha a fele maradt meg a tésztának, akkor abból 4 rúd rétes jön ki.


Ehhez négyfelé kell osztani a tésztát, 4 lapot nyújtani belőle és megtölteni valamilyen töltelékkel. (pl. túró, mák, dió, alma)


Túrós töltelék hozzávalói ( 3 rúdra való): fél kg házi túró,


 1 tojás, kevés só, reszelt  citromhéj,  kevés vaníliás cukor


és  mazsola, porcukor ízlés  szerint, valamint búzdara ha


nagyon híg lenne.


 


Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!